czwartek, 23 stycznia 2014

ZIELONE BABECZKI

Zrobilam kiedys zielone ciasto, ale okazalo sie za duze na dwoje ludzi...wiec dzis  z polowy porcji zrobilam babeczki.Ciasto  z dodatkiem szpinaku, pyszne puszyste babeczki z kremem.

Skladniki

225 g mrozonego szinaku( ja dalam pol opakowania swiezego , ktory zmiksowalam)

125 g cukru

2 jajka

1/2 szl oleju

1/2 szklanki maki pszennej

1/2 szklanki maki krupczatki

2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia


Jajka ucieramy z cukrem , dodajemy porcjami maki wymieszane z proszkiem  na przemian z olejem, na koncu odcisniety szinak,Pamietajmy by szinak nie zawieral duzo wody , ciasto wtedy nie wyrosnie.


Nakladamy w papilotki po 1,5 lyzki ciasta,Pieczemy w temp 180 stopni okolo 20 d0 25 minut.
Z upieczonych i wystudzonych babeczek odcinamy wypukle czesci i kruszymy na drobna posypke.

Krem

250 g serka mascarpone

150 ml smietany kremowki

2 lyzki cukru pudru

2 lyzki soku z cytryny

Do smietany dodajemy cukier i sok, ubijamy na sztywno.Dodajemy do serkai miksujemy do polaczenia skladnikow.Nakladamy do szprycki i uzupelniamy odcieta czesc babeczki.Posypujemy okruszkami, ozdabiamy cukrowymi motylkami lub kwiatkami.


SMACZNEGO..:)

4 komentarze:

  1. Genialny pomysł! Jestem bardzo ciekawa ich smaku :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) o dziwo wogole nie czuc smaku szpinaku, z podwojnej porcji ciasta mozna upiec nie babeczki ale torcik.Polecam...

    OdpowiedzUsuń
  3. GDZIE KUPIŁAŚ KRUPCZATKĘ I EW. JAK SIĘ NAZYWA (KONKRETNA FIRMA). CHCĘ UPIEC LEŚNY MECH ALE JAKO TORT, NIESTETY NIE WIEM JAK ZDOBYC W SZWAJCARII KRUPCZATKĘ.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam ze dopiero teraz odpisuje ale mialam problem nie moglam wejsc na mojego blogga.Jesli mieszka Pani w Szwajcarii to maka krupczatka to jest maka ktora jest do szpecli jest dostepna w coopie.Pozdrawiam i zapraszam na moj profil kulinarny na facebooku pod ta sama nazwa.

      Usuń