piątek, 24 stycznia 2014

SALATKA Z FIOLETOWYMI ZIEMNIAKAMI

Kiedys myslalam ze fioletowe ziemniaki , to te ktore kupowalam w polsce i mialy one tylko fioletowa skorke. W Szwajcarii spotkalam je pierwszy raz  i od razu kupilam ,chcac sprobowac, jaki maja smak....smak jak kazdy ziemniak, tylko ten kolor...


Skladniki

mieszanka salat

1 papryka czerwona

1 papryka zolta

1 duza czerwona cebula

5 fioletowych ziemniakow ugotowanych  w mundurkach

kapary



Papryke posmarowac oliwa i upiec w piekarniku, Cebule pokroic w grubsze piorka i skarmelizowac na patelni z dodarkiem 2 lyzek syropu klonowego i 2 lyzek octu balsamicznego.Papryke wystudzic obrac ze skory i pokroic na paski, cebule wystudzic.
Na polmisku ulozyc mieszanke salat wylozyc skarmelizowana cebule i pokrojona papryke, posypac kaparami i poukladac plasterki ziemniakow.



Sos

50 ml octu balsamicznego

50 ml bialego wina

1 lyzka miodu

Wszystko podgrzewac do zgestnienia..Po wystudzeniu polac gotowa salatke.


Salatke podawalam z bagietka i  z pieczonym czosnkiem,
Czosnek posmarowac oliwa i zawinac w folie aluminiowa, pieczemy w trakcie pieczenie papryk.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz