wtorek, 28 stycznia 2014

GRUSZKOWE-PANCAKES

Birnen-Pancakes przepis ze szwajcarskiej gazety kulinarnej. Mozna tez uzyc bananow jak i jablek.

Skladniki na ciasto

200 g maki pszennej

2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia

2 lyzki cukru

szczypta soli

175 ml mleka

2 jajka

40 g roztopionego masla

2 gruszki pokrojone w plastry

Z podanych skladnikow zrobic ciasto i odstawic na pol godziny.Smazymy na malej patelni wielkosc 8 do 10 cm. Patelnie spryskujemy oliwa  ukladamy plaster gruszki i zalewamy ciastem, Gdy jedna strona sie zrumieni , przewracamy na druga.Podajemy opruszone cukrem pudrem lub syropem klonowym.



W przepisie byl podany dipp  twarozkowy  z ktorym tu podaje sie takie placuszki oraz sos gruszkowy.

Dipp twarozkowy

250 g  twarozku

pol opakowania cukru waniliowego

1 lyzka cukru.

lub...

Sos 

50 ml soku gruszkowego

2 duze lyzki gestego soku gruszkowego

2 lyzki soku cytrynowego

1 laska wynilii

Wszystkie skladniki zagotowac, nastepnie usunac laske wanilii z sosu.





Smacznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz