środa, 29 stycznia 2014

CZERWONE GRUSZKI

Gruszki w czerwonym winie... pachnace  cynamonem , gozdzikami i anyzem. Podane z bita  smietana i sosem winno gruszkowym. to cos co lubie zima...


Skladniki 

6  gruszk z ogonkami

400 ml slodkiego czerwonego wina

200 ml soku winogronowego

4 lyzki cukru

3 gozdziki

3 gwiazdki anyzu

kawalek kory cynamonowca


4 gruszki gotujemy na wolnym ogniu do  czasu gdy stana sie szkliste. 2 gruszki zmoksowac.
Wyjmujemy i studzimy, Odlalam 150 ml wina z gotowania  gruszek dodalam 2  zmiksowane gruszki i gotowalam do utworzenia sie konfitury.


250ml smietanki 35 procentowej ubijamy z 1 lyzka soku z cytryny i 1 lyzka cukru pudru.

Na talerz wykladamy konfiture winno gruszkowa , gruszke ,ozdabiamy bita smietana, migdalowymi ciastkami i cynamonem.

....smacznego...

2 komentarze: